Στο Τσακ-Μπαμ

 

katevas 2024 1139X350

 

Στο Τσάκ-Μπάμ

 
 
fytilis
70
stathis2
froutogeuseis
28
tantos_rizos
 

1. 35 χρόνια πέρασαν ήδη από τη μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού, την τραγωδία της Θύρας 7, όπου ο θάνατος 21 ανθρώπων έγινε σημείο αναφοράς της ιστορίας του Ολυμπιακού.

2. Στις 8 Φεβρουαρίου του 1981 τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα επακολουθούσε. Ο Ολυμπιακός εκείνο το απόγευμα κέρδιζε την ΑΕΚ με 6-0. Πολλοί φίλαθλοι έφυγαν νωρίτερα, πριν τελειώσει ο αγώνας, για να βρεθούν έξω από τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού και να αποθεώσουν τους παίκτες. Λίγο αργότερα, η Θύρα 7 πνίγηκε στο αίμα. Οι υπεύθυνοι του γηπέδου δεν είχαν φροντίσει για να ανοίξουν οι πόρτες. 21 άνθρωποι ξεψύχησαν με το όνομα του Ολυμπιακού στο στόμα τους. Από εγκληματική αμέλεια κάποιων. Και φυσικά στο ερώτημα ''γιατί χάθηκαν τόσο άδικα αυτές οι ζωές'', δε θα πάρουμε ποτέ απάντηση.

3. Βρέθηκα το απόγευμα της Κυριακής στο στάδιο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, όπου έζησα από κοντά το ανατριχιαστικό τελετουργικό για τα αδικοχαμένα αυτά παιδιά. Προσκλητήριο νεκρών, με τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν 20 φορές "παρών" και μια φορά "παρούσα", κατάθεση στεφάνων από τις δύο ομάδες, το "αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε" να σκίζει τον ουρανό του Πειραιά αμέσως μετά την ενός λεπτού σιγή που κρατήθηκε, βουρκωμένα μάτια παντού γύρω μου.

4. Συγχωρέστε με για το συγκινησιακό ύφος του κειμένου, όμως είναι πολύ δύσκολο όταν γράφεις για μια τέτοια απίστευτη τραγωδία να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια σειρά και να γράψεις με τη λογική.

5. Όμως είχαμε και αγώνα. Και μάλιστα (πολύ) κακό ποιοτικά. Αν και θα περίμενε κανείς πως με το γρήγορο γκολ του Ολυμπιακού θα "άνοιγε" το παιχνίδι, συνέβη το εντελώς αντίθετο. Αργός ρυθμός (σε εκνευριστικό βαθμό ορισμένες φορές), δύο ομάδες που δεν ήθελαν να πάρουν καθόλου ρίσκα, αναλώνονταν σε πάσες στο κέντρο και δεν έβγαζαν καμία ένταση στο παιχνίδι τους.

6. Θα τολμήσω να δώσω δύο εξηγήσεις για αυτή την εικόνα (μια για κάθε ομάδα). Ο μεν Σίλβα ίσως ήθελε να προσεγγίσει το παιχνίδι με την ευρωπαϊκή λογική που ακολουθεί στα εκτός των συνόρων ματς. Εκεί όπου περιμένει τον αντίπαλο πίσω από τη σέντρα και χτυπάει στην αντεπίθεση. Ίσως ήθελε να "τεστάρει" αυτή την τακτική απέναντι σε μία από τις "μεγάλες" ομάδες της Superleague.

7. Ο δε Τούντορ φάνηκε πως απλά δεν ήθελε να "φάει" πολλά γκολ και τίποτα παραπάνω. Προφανώς ένα βαρύ σκορ θα αποτελούσε το κύκνειο άσμα του Κροάτη τεχνικού στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Άλλωστε φέτος ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει παράδοση να διώχνει προπονητές (για ρωτήστε λίγο Τραϊανό και Στάικο να σας πουν).

8. Κατά τα άλλα, ο Παναθηναϊκός "ξήλωσε" τη μισή ομάδα στις μετεγγραφές του Ιανουαρίου και έδιωξε Φύσσα και Βόκολο. Μισό λεπτό βρε παιδιά... εσείς δε λέγατε ότι έχετε ομάδα πρωταθλητισμού και πως για όλα φταίει η διαιτησία και όχι οι παίκτες? Τότε γιατί αλλάξατε τη μισή ομάδα?

9. Βρέθηκα και στο ΣΕΦ την Παρασκευή το βράδυ. Στον πρώτο "τελικό" για τον μπασκετικό Ολυμπιακό για φέτος, απέναντι στην Κίμκι. Επιτέλους, εμφανίστηκε ο πραγματικός Ολυμπιακός στο γήπεδο! Μία ομάδα πολύ σκληρή για να πεθάνει, "γύρισε" από το -14 και μάλιστα πήρε και υπέρ της διαφορά 12 πόντων στο τέλος (που μπορεί να παίξει το ρόλο της σε περίπτωση ισοβαθμίας). ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ, ιδιάιτερα στο φοβερό τέταρτο δεκάλεπτο του Ολυμπιακού το γήπεδο είχε πάρει φωτιά!

10. Παναγιώτης Τουμανίδης (ετών 14), Κώστας Σκλαβούνης (ετών 16), Ηλίας Παναγούλης (ετών 17), Γεράσιμος Αμίτσης (ετών 18), Γιάννης Κανελλόπουλος (ετών 18), Σπύρος Λεωνιδάκης (ετών 18), Γιάννης Σπηλιόπουλος (ετών 19), Νίκος Φίλος (ετών 19), Γιάννης Διαλυνάς (ετών 20), Ευστράτιος Λούπος (ετών 20), Βασίλης Μάχας (ετών 20), Μιχάλης Κωστόπουλος (ετών 21), Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (ετών 23), Σπύρος Ανδριώτης (ετών 24), Κώστας Καρανικόλας (ετών 26), Μιχάλης Μάρκου (ετών 27), Κώστας Μπίλας (ετών 28), Αναστάσιος Πιτσόλης (ετών 30), Χρήστος Χατζηγεωργίου (ετών 34), Αντώνης Κουρουπάκης (ετών 34), Δημήτρης Αδαμόπουλος (ετών 40). ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!! ΔΕ ΦΥΓΑΤΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ!!!

 

Pin It

Διαβάστε ακόμη...

PALAMAS XOROS 2024